Kuchenne Przygody

Kremowe risotto pomidorowe

Składniki: 

  • 1,5 szklanki ryżu do risotto arborio
  • 4-5 pomidorów średniej wielkości
  • średniej wielkości cebula
  • około 3-4 szklanek dobrego bulionu – może być tez z kostki
  • spora garść startego parmezanu
  • dwie czubate łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść świeżej bazylii

Przygotowanie: 

  1. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na ósemki, usuń nasiona i sok, pokrój na kostkę o boku 1 cm. Odstaw na bok.
  2. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając na średnim ogniu. Cebula powinna być szklista, nie zrumieniona.
  4. Dodaj ryż, smaż i mieszaj, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.
  5. Dodaj szklankę bulionu, wymieszaj.
  6. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając.
  7. Stopniowo dodawaj pozostały bulion (po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu). W trakcie gotowania zmniejszaj porcje dodawanego płynu (na początku po pół szklanki, pod koniec coraz mniej).
  8. Po około 15-20 minutach takiego gotowania, jeśli ryż jest już ugotowany, dodaj parmezan, posiekane pomidory, łyżkę masła, odrobinę pieprzu, wymieszaj i odstaw na bok na parę minut.
  9. Przed podaniem posyp porwaną palcami bazylią.

Wskazówki: 

  • Zamiast części świeżych pomidorów możesz użyć odsączone i posiekane pomidory z puszki.

Przepis bierze udział w akcji:

Mniam