Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu do risotto arborio
- 4-5 pomidorów średniej wielkości
- średniej wielkości cebula
- około 3-4 szklanek dobrego bulionu – może być tez z kostki
- spora garść startego parmezanu
- dwie czubate łyżki masła
- łyżka oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na ósemki, usuń nasiona i sok, pokrój na kostkę o boku 1 cm. Odstaw na bok.
- Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając na średnim ogniu. Cebula powinna być szklista, nie zrumieniona.
- Dodaj ryż, smaż i mieszaj, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.
- Dodaj szklankę bulionu, wymieszaj.
- Gotuj na średnim ogniu, często mieszając.
- Stopniowo dodawaj pozostały bulion (po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu). W trakcie gotowania zmniejszaj porcje dodawanego płynu (na początku po pół szklanki, pod koniec coraz mniej).
- Po około 15-20 minutach takiego gotowania, jeśli ryż jest już ugotowany, dodaj parmezan, posiekane pomidory, łyżkę masła, odrobinę pieprzu, wymieszaj i odstaw na bok na parę minut.
- Przed podaniem posyp porwaną palcami bazylią.
Wskazówki:
- Zamiast części świeżych pomidorów możesz użyć odsączone i posiekane pomidory z puszki.
Przepis bierze udział w akcji:
Mniam