Kuchenne Przygody

Kremowe risotto z serkiem kozim i pomidorami

Składniki: 

  • 2 szalotki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4-5 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 6-7 pomidorów suszonych ze słoika
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 1 puszka odsączonych pomidorów krojonych
  • 140 g twardego sera koziego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Szalotki i czosnek posiekaj.
  2. Paprykę umyj, usuń nasionka i pokrój w kostkę.
  3. Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w plasterki.
  4. Szpinak umyj, odwiruj.
  5. Pomidory suszone posiekaj.
  6. Ser kozi starkuj.
  7. W garnku o grubym dnie albo w dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć szalotkę i czosnek. Zeszklij (ok. 5 minut).
  8. Dodaj pieczarki i paprykę. Smaż mieszając ok. 5 minut.
  9. Dodaj ryż, mieszaj parę minut aż ryż będzie obtoczony sosem i tłuszczem.
  10. Dodaj wino, smaż mieszając aż płyn w większości odparuje.
  11. Dodaj 1 chochelkę bulionu, suszone pomidory i parmezan. Wymieszaj.
  12. Smaż często mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu.
  13. Dodaj kolejną chochelkę bulionu, mieszaj i smaż aż ryż wchłonie większość płynu.
  14. Dodaj odsączone pomidory z puszki, wymieszaj.
  15. Uzupełniaj płyn w miarę potrzeb.
  16. Po ok. 20 minut od rozpoczęcia gotowania ryżu, sprawdź czy jest już wystarczająco miękki. Jeśli nie, dodaj jeszcze trochę bulionu i mieszając gotuj aż ryż będzie gotowy.
  17. Parę minut przed końcem, dodaj szpinak, zmniejsz ogień. Przypraw pieprzem. Wymieszaj.
  18. Kiedy szpinak będzie miękki (2-3 minuty), dodaj kozi ser, wymieszaj dokładnie i od razu podawaj.

Wskazówki: 

  • Risotto nie wymaga dodawania żadnych dodatkowych przypraw oprócz pieprzu – połączenie składników samo w sobie daje bardzo ciekawy smak.

Żródło przepisu: 

Mniam