Składniki:
- 2 szalotki
- 1/2 czerwonej papryki
- 4-5 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 6-7 pomidorów suszonych ze słoika
- 3/4 szklanki białego wina
- 1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto
- 1 puszka odsączonych pomidorów krojonych
- 140 g twardego sera koziego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- pieprz
Przygotowanie:
- Szalotki i czosnek posiekaj.
- Paprykę umyj, usuń nasionka i pokrój w kostkę.
- Pieczarki obierz, opłucz i pokrój w plasterki.
- Szpinak umyj, odwiruj.
- Pomidory suszone posiekaj.
- Ser kozi starkuj.
- W garnku o grubym dnie albo w dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć szalotkę i czosnek. Zeszklij (ok. 5 minut).
- Dodaj pieczarki i paprykę. Smaż mieszając ok. 5 minut.
- Dodaj ryż, mieszaj parę minut aż ryż będzie obtoczony sosem i tłuszczem.
- Dodaj wino, smaż mieszając aż płyn w większości odparuje.
- Dodaj 1 chochelkę bulionu, suszone pomidory i parmezan. Wymieszaj.
- Smaż często mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu.
- Dodaj kolejną chochelkę bulionu, mieszaj i smaż aż ryż wchłonie większość płynu.
- Dodaj odsączone pomidory z puszki, wymieszaj.
- Uzupełniaj płyn w miarę potrzeb.
- Po ok. 20 minut od rozpoczęcia gotowania ryżu, sprawdź czy jest już wystarczająco miękki. Jeśli nie, dodaj jeszcze trochę bulionu i mieszając gotuj aż ryż będzie gotowy.
- Parę minut przed końcem, dodaj szpinak, zmniejsz ogień. Przypraw pieprzem. Wymieszaj.
- Kiedy szpinak będzie miękki (2-3 minuty), dodaj kozi ser, wymieszaj dokładnie i od razu podawaj.
Wskazówki:
- Risotto nie wymaga dodawania żadnych dodatkowych przypraw oprócz pieprzu - połączenie składników samo w sobie daje bardzo ciekawy smak.
Żródło przepisu:
iadorefood.com
0
Skomentuj