Składniki:
- 300-400 g makaronu (np. wstążek)
- 3 łyżki masła
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 słoik grillowanej papryki w zalewie
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 100 g sera feta Apetina
- ¼ szklanki startego parmezanu + do przybrania
- garść świeżej bazylii + do przybrania
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotuj sos: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj. Paprykę wyjmij z zalewy, odsącz i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie przesiekaj. Zostaw parę pasków papryki do dekoracji.
- Na patelni roztop masło, dodaj czosnek i smaż mieszając przez ok. 2 minuty.
- Dodaj paprykę, śmietankę, pokruszoną fetę i parmezan. Duś przez ok. 5 minut, żeby smaki się wymieszały.
- Rozdrobnij blenderem na kremową masę. Dodaj bazylię, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.
- Ugotowany i odsączony makaron przełóż do patelni z sosem. Wymieszaj.
- Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Wskazówki:
0
Skomentuj