Kuchenne Przygody

Kremowy makaron z grillowaną papryką – pyszny obiad w 30 minut

Składniki: 

  • 300-400 g makaronu (np. wstążek)
  • 3 łyżki masła
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 słoik grillowanej papryki w zalewie
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 100 g sera feta Apetina
  • ¼ szklanki startego parmezanu + do przybrania
  • garść świeżej bazylii + do przybrania
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotuj sos: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj. Paprykę wyjmij z zalewy, odsącz i osusz papierowym ręcznikiem. Delikatnie przesiekaj. Zostaw parę pasków papryki do dekoracji.
  3. Na patelni roztop masło, dodaj czosnek i smaż mieszając przez ok. 2 minuty.
  4. Dodaj paprykę, śmietankę, pokruszoną fetę i parmezan. Duś przez ok. 5 minut, żeby smaki się wymieszały.
  5. Rozdrobnij blenderem na kremową masę. Dodaj bazylię, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.
  6. Ugotowany i odsączony makaron przełóż do patelni z sosem. Wymieszaj.
  7. Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii.

Wskazówki: 

  • Przepis jest tak prosty, że chyba nie wymaga żadnych wskazówek 😉

Przepis bierze udział w konkursie:

Mniam