Kuchenne Przygody

Kremowy ryż z owocami

Składniki: 

  • 1 duże jabłko
  • 1 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 200 g jogurtu waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka sojowego albo ryżowego
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki migdałów (w słupkach albo w płatkach)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/3 szklanki świeżych owoców (np. czarnych jagód)

Przygotowanie: 

  1. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W dużej misce wymieszaj ryż, jabłko, rodzynki, mleko sojowe, jogurt, sok z cytryny i siemię lniane. Odstaw do lodówki na noc.
  3. Migdały i pestki dyni upraż na suchej patelni.
  4. Przed podaniem do ryżu wsyp migdały i pestki dyni. Delikatnie przemieszaj.
  5. Posyp owocami.

Wskazówki: 

  • Polecam biały ryż długoziarnisty.
  • Jeśli nie masz jogurtu sojowego, użyj zwykłego o smaku śmietankowym albo waniliowym.

Żródło przepisu: 

Mniam