Kuchenne Przygody

Krewetki czosnkowo-cytrynowe na warzywnym pilafie

Składniki: 

  • ¼ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki makaronu orzo
  • 30-40 dag krewetek
  • 2 łyżki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 2 marchewki pokrojone w niewielką kostkę
  • 1 posiekana szalotka
  • 1/4 selera pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka ryżu (np. basmati)
  • ¼ szklanki vermouthu albo białego wina
  • 1/2 liltra rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni (aż będą zrumienione).
  2. Na tej samej patelni upraż makaron orzo – aż będzie brązowy.
  3. Krewetki umyj, osusz i w razie potrzeby usuń ogonki. Obtocz je w mieszance ze sproszkowanego czosnku, skórki z cytryny, soli, białego pieprzu i ostrej papryki. Wstaw na ok. 1 godzinę do lodówki. Zostaw sobie 1-2 łyżki mieszanki przypraw na później.
  4. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę, marchewkę, szalotkę i seler. Smaż przez ok. 3 minuty aż warzywa będą miękkie.
  5. Do warzyw dodaj ryż i smaż kolejne 2 minuty często mieszając.
  6. Dodaj vermouth albo białe wino, mieszankę przypraw, która była też użyta do obtoczenia krewetek i dokładnie wymieszaj.
  7. Smaż aż wino wyparuje. Dodaj makaron orzo, ok. 1 szklankę rosołu i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut. W międzyczasie dolewaj rosół i mieszaj.
  8. Na patelni grillowej rozgrzej olej i usmaż krewetki z obu stron.
  9. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i orzechami nerkowca.

Żródło przepisu: 

Mniam