Składniki:
- ¼ szklanki orzechów nerkowca
- ½ szklanki makaronu orzo
- 30-40 dag krewetek
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 posiekane cebule
- 2 marchewki pokrojone w niewielką kostkę
- 1 posiekana szalotka
- 1/4 selera pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka ryżu (np. basmati)
- ¼ szklanki vermouthu albo białego wina
- 1/2 liltra rosołu
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni (aż będą zrumienione).
- Na tej samej patelni upraż makaron orzo - aż będzie brązowy.
- Krewetki umyj, osusz i w razie potrzeby usuń ogonki. Obtocz je w mieszance ze sproszkowanego czosnku, skórki z cytryny, soli, białego pieprzu i ostrej papryki. Wstaw na ok. 1 godzinę do lodówki. Zostaw sobie 1-2 łyżki mieszanki przypraw na później.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę, marchewkę, szalotkę i seler. Smaż przez ok. 3 minuty aż warzywa będą miękkie.
- Do warzyw dodaj ryż i smaż kolejne 2 minuty często mieszając.
- Dodaj vermouth albo białe wino, mieszankę przypraw, która była też użyta do obtoczenia krewetek i dokładnie wymieszaj.
- Smaż aż wino wyparuje. Dodaj makaron orzo, ok. 1 szklankę rosołu i liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut. W międzyczasie dolewaj rosół i mieszaj.
- Na patelni grillowej rozgrzej olej i usmaż krewetki z obu stron.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i orzechami nerkowca.
Wskazówki:
Żródło przepisu:
afamilyfeast.com
0
Skomentuj