Kuchenne Przygody

Krewetki w sosie curry

Składniki: 

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 45 dag oczyszczonych krewetek królewskich
  • spory kawałek skórki z cytryny lub limonki
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ogórek wężowy pokrojony w cienkie słupki (możesz go zastąpić bakłażanem albo cukinią)
  • garść liści bazylii

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej olej na patelni, włóż pastę curry, smaż aż zacznie pachnieć.
  2. Dodaj krewetki i skórkę z cytryny (startą albo drobno posiekaną), smaż 2 minuty, aż krewetki zrobią się różowe.
  3. Wlej mleko kokosowe, szybko zagotuj, zmniejsz ogień.
  4. Gotuj przez jakieś 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż krewetki będą miękkie.
  5. Na koniec wlej sos sojowy, dodaj ogórki i całe listki bazylii.
  6. Wymieszaj i od razu podawaj.
  7. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do potrawy posiekaną papryczkę chili, najlepiej zieloną.

Wskazówki: 

  • Jeśli wolisz gęstszy sos, po dodaniu mleka kokosowego, możesz gotować sos dłużej – do momentu aż zgęstnieje.
  • Jeśli sos okaże się zbyt słodki, możesz dodać trochę soku z cytryny.

Mniam