Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 45 dag oczyszczonych krewetek królewskich
- spory kawałek skórki z cytryny lub limonki
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ogórek wężowy pokrojony w cienkie słupki (możesz go zastąpić bakłażanem albo cukinią)
- garść liści bazylii
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej na patelni, włóż pastę curry, smaż aż zacznie pachnieć.
- Dodaj krewetki i skórkę z cytryny (startą albo drobno posiekaną), smaż 2 minuty, aż krewetki zrobią się różowe.
- Wlej mleko kokosowe, szybko zagotuj, zmniejsz ogień.
- Gotuj przez jakieś 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż krewetki będą miękkie.
- Na koniec wlej sos sojowy, dodaj ogórki i całe listki bazylii.
- Wymieszaj i od razu podawaj.
- Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do potrawy posiekaną papryczkę chili, najlepiej zieloną.
Wskazówki:
- Jeśli wolisz gęstszy sos, po dodaniu mleka kokosowego, możesz gotować sos dłużej – do momentu aż zgęstnieje.
- Jeśli sos okaże się zbyt słodki, możesz dodać trochę soku z cytryny.
Mniam