- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 53 wyświetleń
Składniki:
- 500 g dużych, surowych, obranych krewetek
- 2-3 dymki ze szczypiorkiem
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu z wina ryżowego albo octu z białego wina
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2,5 cm kawałek imbiru (pokrojony w cienkie słupki)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1-2 średniej wielkości papryczki chilli (usunięte pestki, posiekane)
- 225-275 g pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół)
Przygotowanie:
- Jeśli to konieczne, usuń z krewetek czarne żyłki.
- Szczypiorek pokrój (część możesz zostawić do dekoracji). Białą część dymki pokrój w cienkie plastry (na ukos).
- W misce wymieszaj sos chilli, ketchup, cukier, sos sojowy i ocet.
- W woku lub na patelni rozgrzej połowę oleju. Dodaj imbir i smaż przez ok. 30 sekund. Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty (aż krewetki będą różowe). Przełóż je na talerz.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1 łyżką zimnej wody.
- Rozgrzej pozostały olej. Wrzuć tam czosnek i papryczki chilli. Jak tylko zaczną skwierczeć, dodaj białą część dymki i pomidorki koktajlowe. Smaż przez ok. 30 sekund.
- Dodaj mieszankę sosu chilli i mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Smaż przez kilka sekund – aż stężeje i stanie się gładkie.
- Wrzuć na patelnię krewetki i posiekany szczypiorek. Wymieszaj dokładnie.
- Podawaj z makaronem albo ryżem.
Wskazówki:
- Długość smażenia dostosuj do warunków – w naszym przypadku trwało ono znacznie dłużej niż w oryginalnym przepisie.
Mniam
Powrót do kuchni orientalnej. Aromatyczne krewetki z imbirem, czosnkiem i sosem chilli zdecydowanie się do tego nadają. Przepis prosty, składniki też do zdobycia. Nie przychodzą mi do głowy żadne minusy tego dania. Polecamy Krewetki w sosie słodko-kwaśnym (przepis pochodzi ze strony Channel 4).