Kuchenne Przygody

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Składniki: 

  • 500 g dużych, surowych, obranych krewetek
  • 2-3 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu z wina ryżowego albo octu z białego wina
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2,5 cm kawałek imbiru (pokrojony w cienkie słupki)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 1-2 średniej wielkości papryczki chilli (usunięte pestki, posiekane)
  • 225-275 g pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół)

Przygotowanie: 

  1. Jeśli to konieczne, usuń z krewetek czarne żyłki.
  2. Szczypiorek pokrój (część możesz zostawić do dekoracji). Białą część dymki pokrój w cienkie plastry (na ukos).
  3. W misce wymieszaj sos chilli, ketchup, cukier, sos sojowy i ocet.
  4. W woku lub na patelni rozgrzej połowę oleju. Dodaj imbir i smaż przez ok. 30 sekund. Dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty (aż krewetki będą różowe). Przełóż je na talerz.
  5. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1 łyżką zimnej wody.
  6. Rozgrzej pozostały olej. Wrzuć tam czosnek i papryczki chilli. Jak tylko zaczną skwierczeć, dodaj białą część dymki i pomidorki koktajlowe. Smaż przez ok. 30 sekund.
  7. Dodaj mieszankę sosu chilli i mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. Smaż przez kilka sekund – aż stężeje i stanie się gładkie.
  8. Wrzuć na patelnię krewetki i posiekany szczypiorek. Wymieszaj dokładnie.
  9. Podawaj z makaronem albo ryżem.

Wskazówki: 

  • Długość smażenia dostosuj do warunków – w naszym przypadku trwało ono znacznie dłużej niż w oryginalnym przepisie.

Mniam

Powrót do kuchni orientalnej. Aromatyczne krewetki z imbirem, czosnkiem i sosem chilli zdecydowanie się do tego nadają. Przepis prosty, składniki też do zdobycia. Nie przychodzą mi do głowy żadne minusy tego dania. Polecamy Krewetki w sosie słodko-kwaśnym (przepis pochodzi ze strony Channel 4).