Kuchenne Przygody

Krokiety rybne

Składniki: 

  • 50 dag ugotowanych filetów rybnych np. z łososia lub dorsza
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
  • odrobina kuminu
  • 3-4 łyżki tartej bułki
  • 1 szklanka tartej bułki do panierowania
  • 10 dag masła

Przygotowanie: 

  1. Ugotowaną rybę posiekaj lub zmiksuj, dodaj lekko ubite jajka, sól, szafran, ocet winny, czerwony pieprz, kumin oraz tartą bułkę. 
  2. Uformuj krokieciki o długości 5 cm i średnicy 2-3 cm. 
  3. Obtocz w tartej bułce, włóż na godzinę do lodówki. 
  4. Usmaż na rumiano na rozgrzanym maśle. 
  5. Podawaj np. z sałatą.

Wskazówki: 

Jako dodatek polecam sałatę z pomidorkami koktajlowymi i fetą w sosie miodowo-octowym (2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka wody, sól, pieprz, pół łyżki miodu).

Żródło przepisu: 

Mniam