Składniki:
- 50 dag ugotowanych filetów rybnych np. z łososia lub dorsza
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta szafranu
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
- odrobina kuminu
- 3-4 łyżki tartej bułki
- 1 szklanka tartej bułki do panierowania
- 10 dag masła
Przygotowanie:
- Ugotowaną rybę posiekaj lub zmiksuj, dodaj lekko ubite jajka, sól, szafran, ocet winny, czerwony pieprz, kumin oraz tartą bułkę.
- Uformuj krokieciki o długości 5 cm i średnicy 2-3 cm.
- Obtocz w tartej bułce, włóż na godzinę do lodówki.
- Usmaż na rumiano na rozgrzanym maśle.
- Podawaj np. z sałatą.
Wskazówki:
Jako dodatek polecam sałatę z pomidorkami koktajlowymi i fetą w sosie miodowo-octowym (2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka wody, sól, pieprz, pół łyżki miodu).
Żródło przepisu:
Mniam