- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 51 wyświetleń
Składniki:
Naleśniki:
- 400 ml mleka
- 400 g mąki (1 i 1/3 dużej szklanki)
- 2 jajka
- 8 łyżek oleju lub oliwy
- szczypta soli
- szczypta sody
Nadzienie:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 15-20 dag pieczarek lub innych grzybów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- przyprawa do potraw z kapusty (np. Kamisa)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę przepłucz w zimnej wodzie, odsądz i poszatkuj na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 20 minut.
- W tym czasie poszatkuj cebulę na drobne kawałki, pieczarki obierz z wierzchniej skórki, umyj i pokrój w kostkę.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki i podsmaż jeszcze parę minut.
- Kapustę odsącz, dorzuć do cebuli i pieczarek. Przypraw przyprawą do cebuli, pieprzem i solą. Dodaj przecier pomidorowy, ketchup i odrobinę wody. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 20-30 minut.
- Wszystkie składniki ciasta na naleśniki wymieszaj ze sobą. W razie konieczności dodaj trochę więcej mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany).
- Naleśniki smaż z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
- Na gotowe naleśnika nakładaj odpowiednią porcję nadzienia i zwijaj w krokiety.
- Gotowe krokiety obtocz w bułce tartej i usmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Wskazówki:
- Przed smażeniem pierwszego naleśnika możesz delikatnie posmarować patelnię olejem.
- Jeśli zamiast pieczarek używasz suszonych grzybów, najpierw je namocz, później ugotuj, następnie odsącz i pokrój w paski.
- Podane proporcje wystarczają na ok. 9 krokietów.
Mniam