Kuchenne Przygody

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki: 

Naleśniki:

  • 400 ml mleka
  • 400 g mąki (1 i 1/3 dużej szklanki)
  • 2 jajka
  • 8 łyżek oleju lub oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta sody

Nadzienie:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 15-20 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • przyprawa do potraw z kapusty (np. Kamisa)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kapustę przepłucz w zimnej wodzie, odsądz i poszatkuj na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 20 minut.
  2. W tym czasie poszatkuj cebulę na drobne kawałki, pieczarki obierz z wierzchniej skórki, umyj i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki i podsmaż jeszcze parę minut.
  4. Kapustę odsącz, dorzuć do cebuli i pieczarek. Przypraw przyprawą do cebuli, pieprzem i solą. Dodaj przecier pomidorowy, ketchup i odrobinę wody. Wymieszaj i duś na małym ogniu ok. 20-30 minut.
  5. Wszystkie składniki ciasta na naleśniki wymieszaj ze sobą. W razie konieczności dodaj trochę więcej mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany).
  6. Naleśniki smaż z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
  7. Na gotowe naleśnika nakładaj odpowiednią porcję nadzienia i zwijaj w krokiety.
  8. Gotowe krokiety obtocz w bułce tartej i usmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Wskazówki: 

  • Przed smażeniem pierwszego naleśnika możesz delikatnie posmarować patelnię olejem.
  • Jeśli zamiast pieczarek używasz suszonych grzybów, najpierw je namocz, później ugotuj, następnie odsącz i pokrój w paski.
  • Podane proporcje wystarczają na ok. 9 krokietów.

Mniam