Kuchenne Przygody

Krokiety z mięsem

Składniki: 

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 8 łyżek oleju
  • sól
  • szczypta sody

Nadzienie:

  • 70 dag mięsa (np. karkówki wieprzowej)
  • 0,5 litra bulionu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Wymieszaj (najlepiej mikserem) wszystkie składniki na ciasto. Wylewaj odpowiednią porcję ciasta na rozgrzaną patelnię (przed pierwszym naleśnikiem możesz posmarować patelnię cienką warstwą tłuszczu, podczas smażenia kolejnych, żaden tłuszcz nie jest potrzebny – naleśniki nie powinny przywierać), smaż aż ciasto z wierzchu się zetnie, przełóż na drugą stronę. Smaż jeszcze chwilę. Przełóż na talerz.
  2. Mięso na nadzienie pokrój w dość dużą kostkę, wrzuć do gotującego się bulionu (może być z kostki). Gotuj ok. 20-30 minut.
  3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz paprykę obierz, posiekaj bardzo drobno w malakserze.
  4. Warzywa przypraw do smaku, podsmaż na rozgrzanym oleju (aż będą miękkie) – ok. 15 minut.
  5. Ugotowane mięso zmiel lub posiekaj bardzo drobno w malakserze.
  6. Wymieszaj masę mięsną z podsmażonymi warzywami i oliwą, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Na naleśnik wykładaj ok. 2 łyżki nadzienia, zwijaj w rulon.
  8. Obtocz w bułce tartej, usmaż na złoty kolor.

Wskazówki: 

  • Z powyższych składników zrobisz ok. 12 krokietów.
  • Smakuje najlepiej z barszczykiem 🙂

Mniam

Już kiedyś zmierzyliśmy się z tym daniem ze skutkiem dość dobrym, ale nie rewelacyjnym (nadzienie było za suche). Tym razem zawierzyliśmy swojej intuicji i inwencji twórczej i zrobiliśmy nadzienie według własnego pomysłu. Oprócz mięsa dodaliśmy warzywa – co okazało się bardzo dobrym posunięciem. Nadzienie wyszło soczyste i smaczne. Z barszczykiem jak znalazł na zimowy obiad 🙂 Polecamy.