Składniki:
Na 4 krokiety:
Ciasto naleśnikowe:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta sody
Nadzienie:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 150-200 g wędzonego łososia
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni (może być lekko natłuszczona).
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie zaczynała się rumienić, dodaj szpinak. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż szpinak będzie miękki, a większość wody odparuje.
- Łososia pokrój na paski. Dodaj do szpinaku, chwilę podsmaż. Zdejmij z ognia, przypraw pieprzem cayenne.
- Gotowy farsz nałkładaj na naleśniki, następnie składaj tak, aby powstały krokiety, obtocz w bułce tartej i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Wskazówki:
- W cieście naleśnikowym połowę mąki możesz zastąpić mąką gryczaną.
- Krokiety możesz podawać z sosem czosnkowym i sałatą.
Żródło przepisu:
przepisy.pl
0
Skomentuj