Kuchenne Przygody

Krokiety ze szpinakiem i łososiem

Składniki: 

Na 4 krokiety:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta sody

Nadzienie:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 150-200 g wędzonego łososia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni (może być lekko natłuszczona).
  2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy będzie zaczynała się rumienić, dodaj szpinak. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż szpinak będzie miękki, a większość wody odparuje.
  3. Łososia pokrój na paski. Dodaj do szpinaku, chwilę podsmaż. Zdejmij z ognia, przypraw pieprzem cayenne.
  4. Gotowy farsz nałkładaj na naleśniki, następnie składaj tak, aby powstały krokiety, obtocz w bułce tartej i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Wskazówki: 

  • W cieście naleśnikowym połowę mąki możesz zastąpić mąką gryczaną.
  • Krokiety możesz podawać z sosem czosnkowym i sałatą.

Żródło przepisu: 

Mniam