Kulebiak z łososiem

Składniki: 
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g świeżego łososia
  • 125 g pieczarek (pokrojone w półplasterki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie miksu
  • ok. 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 60 ml białego wina
Przygotowanie: 
  1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i posól. Całość smaż na patelni, często mieszając jeszcze przez ok. 5 minut.
  3. Łososia umyj, osusz i gotuj na mleku przez ok. 5 minut (łosoś ma być nie do końca ścięty). Oddziel skórę od mięsa (skórę wyrzuć).
  4. Delikatnie wymieszaj ze sobą łososia, ryż, cebulę i pieczarki. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki (pół pęczka). Przypraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
  5. Ciasto francuskie pokrój na dwa płaty (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
  6. Mniejszy płat ciasta wyłóż na blachę, nakłuj widelcem, następnie nałóż farsz ryżowo-łososiowy, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta. 
  7. Roztrzep żółtko z odrobiną wody, posmaruj nim brzegi ciasta.
  8. Szerszym płatem ciasta przykryj mniejszy, dokładnie dociśnij brzegi ciasta za pomocą widelca. W razie potrzeby dociśnij jeszcze palcem.
  9. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem.
  10. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut. 
  11. W międzyczasie przygotuj sos: białe win i śmietanę kremówkę wlej na patelnię, dodaj sól, pieprz i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Po zdjęciu sosu z ognia, dodaj pozostałą posiekaną natkę pietruszki.
  12. Na talerz wyłóż niewielką ilość miksu sałat, polej oliwą z oliwek. 
  13. Kawałki kulebiaka kładź na sałatę i polewaj sosem śmietanowym.
Wskazówki: 

Ciasto francuskie możesz przekroić na płaty bez rozwijania rulonu (odmierz odpowiednią szerokość i przekrój w poprzek).

Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
145 users have voted.