Kuchenne Przygody

Kulki czekoladowo-owsiane z migdałami i słonecznikiem

Składniki: 

  • 1/4 szklanki syropu z agawy albo miodu
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki migdałów, pokruszonych
  • 1/8 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1/8 szklanki ziaren słonecznika

Przygotowanie: 

  1. Słonecznik i pokruszone migdały upraż na suchej patelni dość często mieszając.
  2. W garnku podgrzej miód i masło orzechowe. Mieszaj, aż zupełnie się połączą. Zdejmij z ognia.
  3. Do miodu i masła orzechowego dodaj pozostałe składniki (płatki owsiane, migdały, siemię lniane i słonecznik). Wymieszaj.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (zagotuj wodę w większym garnku, do mniejszego wrzuć czekoladę i włóż do większego garnka – tak, żeby do środka nie dostała się woda. Mieszając rozpuść czekoladę).
  5. Rozpuszczoną czekoladę dodaj do masy. Wymieszaj.
  6. Poczekaj kilkanaście minut, aż masa przestygnie.
  7. Z letniej masy formuj kulki.
  8. Przechowuj w lodówce.

Wskazówki: 

  • Po uformowaniu kulek możesz je położyć na kilka minut na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem (zaraz po zrobieniu są dość tłuste).
  • UWAGA: Kulki są dość twarde.

Mniam