Składniki:
- 1/4 szklanki syropu z agawy albo miodu
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki migdałów, pokruszonych
- 1/8 szklanki mielonego siemienia lnianego
- 1/8 szklanki ziaren słonecznika
Przygotowanie:
- Słonecznik i pokruszone migdały upraż na suchej patelni dość często mieszając.
- W garnku podgrzej miód i masło orzechowe. Mieszaj, aż zupełnie się połączą. Zdejmij z ognia.
- Do miodu i masła orzechowego dodaj pozostałe składniki (płatki owsiane, migdały, siemię lniane i słonecznik). Wymieszaj.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (zagotuj wodę w większym garnku, do mniejszego wrzuć czekoladę i włóż do większego garnka - tak, żeby do środka nie dostała się woda. Mieszając rozpuść czekoladę).
- Rozpuszczoną czekoladę dodaj do masy. Wymieszaj.
- Poczekaj kilkanaście minut, aż masa przestygnie.
- Z letniej masy formuj kulki.
- Przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
- Po uformowaniu kulek możesz je położyć na kilka minut na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem (zaraz po zrobieniu są dość tłuste).
- UWAGA: Kulki są dość twarde.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj