Składniki:
- 50 dag piersi kurczaka (surowej lub wędzonej)
- olej
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- pół główki sałaty lodowej
- 2 pomidory
- szczypiorek
- chilli
- gotowe tortille
Sos:
- 30 g masła orzechowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego albo mleczka kokosowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- świeża mięta
- świeża kolendra
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz, usuń błony i żyłki. Posyp z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę. (W przypadku wędzonej piersi kurczaka - po prostu pokrój ją na mniejsze kawałki).
- Sałatę umyj, osusz i podrzyj lub pokrój na mniejsze kawałki.
- Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Składniki sosu wymieszaj dokładnie.
- Surową pierś kurczaka smaż z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Mięso nie może być surowe w środku (Po nakłuciu, z mięsa nie może wypływać różowy płyn).
- Ostudź usmażone mięso i pokrój w poprzeczne, niezbyt grube plastry.
- Na tortille wykładaj sałatę, pomidory i pokrojonego kurczaka. Polej sosem. Posyp suszonym chilli. Zwiń.
Wskazówki:
- Zamiast świeżych ziół, możesz użyć ich suszonych odpowiedników.
- Jeśli nie masz tortilli - nadzienie kurczakowo-sałatowe możesz podać jako sałatkę.
- Zamiast pomidora lub jako dodatkowy składnik, możesz wykorzystać świeży ogórek.
0
Skomentuj