Kuchenne Przygody

Kurczak Bang Bang

Składniki: 

  • 50 dag piersi kurczaka (surowej lub wędzonej)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • szczypiorek
  • chilli
  • gotowe tortille

Sos:

  • 30 g masła orzechowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego albo mleczka kokosowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • świeża mięta
  • świeża kolendra

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka umyj, osusz, usuń błony i żyłki. Posyp z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw na chwilę. (W przypadku wędzonej piersi kurczaka – po prostu pokrój ją na mniejsze kawałki).
  2. Sałatę umyj, osusz i podrzyj lub pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  4. Składniki sosu wymieszaj dokładnie.
  5. Surową pierś kurczaka smaż z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Mięso nie może być surowe w środku (Po nakłuciu, z mięsa nie może wypływać różowy płyn).
  6. Ostudź usmażone mięso i pokrój w poprzeczne, niezbyt grube plastry.
  7. Na tortille wykładaj sałatę, pomidory i pokrojonego kurczaka. Polej sosem. Posyp suszonym chilli. Zwiń.

Wskazówki: 

  • Zamiast świeżych ziół, możesz użyć ich suszonych odpowiedników.
  • Jeśli nie masz tortilli – nadzienie kurczakowo-sałatowe możesz podać jako sałatkę.
  • Zamiast pomidora lub jako dodatkowy składnik, możesz wykorzystać świeży ogórek.

Mniam