Składniki:
- ok. 1,2 kg kurczaka (np. nóżek)
- 5 cebul
- kawałek świeżego imbiru
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 szczypty nitek szafranu
- 8 dag migdałów bez skórki
- sól
Przygotowanie:
- Kurczaka natrzyj solą.
- Imbir obierz i drobno posiekaj.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij razem z imbirem stale mieszając.
- Wlej szklankę wody, dodaj połowę szafranu i zagotuj.
- Włóż kurczaka i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut (co pewien czas odwracaj go i polewaj sosem).
- Uduszonego kurczaka wyjmij i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Sos odparuj do połowy, często mieszając.
- Migdały zrumień bez tłuszczu na patelni teflonowej i wraz z pozostałym szafranem, dodaj do sosu.
- Kurczaka włóż do sosu i podgrzej.
Wskazówki:
Jeśli lubisz bardzo miękkie mięso, kurczaka możesz dusić dłużej niż w oryginalnym przepisie - o jakieś pół godziny dłużej.
Żródło przepisu:
Nowa kuchnia polska - spotkania z przyprawami - Szafran
0
Skomentuj