Kuchenne Przygody

Kurczak duszony z migdałami

Składniki: 

  • ok. 1,2 kg kurczaka (np. nóżek)
  • 5 cebul
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 szczypty nitek szafranu
  • 8 dag migdałów bez skórki
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka natrzyj solą.
  2. Imbir obierz i drobno posiekaj.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij razem z imbirem stale mieszając.
  4. Wlej szklankę wody, dodaj połowę szafranu i zagotuj.
  5. Włóż kurczaka i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut (co pewien czas odwracaj go i polewaj sosem).
  6. Uduszonego kurczaka wyjmij i zabezpiecz przed wystygnięciem.
  7. Sos odparuj do połowy, często mieszając.
  8. Migdały zrumień bez tłuszczu na patelni teflonowej i wraz z pozostałym szafranem, dodaj do sosu.
  9. Kurczaka włóż do sosu i podgrzej.

Wskazówki: 

Jeśli lubisz bardzo miękkie mięso, kurczaka możesz dusić dłużej niż w oryginalnym przepisie – o jakieś pół godziny dłużej.

Żródło przepisu: 

Nowa kuchnia polska – spotkania z przyprawami – Szafran

Mniam