Kuchenne Przygody

Kurczak duszony z warzywami

Składniki: 

  • 300 g piersi z kurczaka z kośćmi
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 125 ml białego wina
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 280 g kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki śmietany

Przygotowanie: 

  1. Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki wielkości ok. 4 cm.
  2. Paprykę podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i również pokrój na kawałki wielkości ok. 4 cm.
  3. Oczyszczone grzyby opłucz i osusz.
  4. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.
  5. Wszystkie składniki w wyżej przedstawionej kolejności podsmaż na oleju na złoty kolor.
  6. Do tłuszczu, na którym smażone było mięso, grzyby i warzywa dodaj wino oraz przyprawy i zagotuj. Dodaj podsmażone składniki i duś pod przykryciem.
  7. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj kukurydzę i śmietanę. Potrawę dopraw do smaku i od razu podawaj na stół.

Wskazówki: 

  • Obstawiam, że zamiast piersi kurczaka lepsze byłoby czerwone mięso (np. z udek).

Mniam