Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka z kośćmi
- 1 czerwona papryka
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 125 ml białego wina
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 280 g kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki śmietany
Przygotowanie:
- Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki wielkości ok. 4 cm.
- Paprykę podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i również pokrój na kawałki wielkości ok. 4 cm.
- Oczyszczone grzyby opłucz i osusz.
- Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki w wyżej przedstawionej kolejności podsmaż na oleju na złoty kolor.
- Do tłuszczu, na którym smażone było mięso, grzyby i warzywa dodaj wino oraz przyprawy i zagotuj. Dodaj podsmażone składniki i duś pod przykryciem.
- Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj kukurydzę i śmietanę. Potrawę dopraw do smaku i od razu podawaj na stół.
Wskazówki:
- Obstawiam, że zamiast piersi kurczaka lepsze byłoby czerwone mięso (np. z udek).
Żródło przepisu:
0
Skomentuj