Kurczak pieczony

Składniki: 
  • dwa udka kurczaka
  • trzy ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • przyprawa grillowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Kurczaka umyj, osusz, natrzyj przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa grillowa, wyciśnięty czosnek) i skrop olejem.
  2. Włóż mięso do lodówki na całą noc.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni.
  4. Wlej trochę oleju do naczynia żaroodpornego, przełóż tam kurczaka.
  5. Piecz ok. 1 godziny 15 minut (jeśli lubisz mocno wypieczone mięso), w trakcie pieczenia polewaj mięso wytapiającym się tłuszczem.
  6. Po zarumienieniu skórki, zmniejsz temperaturę pieczenia do ok. 180 stopni i przykryj naczynie pokrywką.
Wskazówki: 
  • Jeśli masz miejsce w piekarniku, podczas pieczenia kurczaka możesz jednocześnie upiec np. buraczki (trzeba je piec trochę krócej niż mięso) - umyj buraczki, wyłóż na blaszce. Po upieczeniu starkuj, przypraw do smaku - dodatek do obiadu gotowy :)
up
129 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

PIeczony kurczak - ponadczasowy obiad

Pieczenie kurczaka trwa dosyć długo (jeśli weźmiemy pod uwagę czas marynowania i pieczenia), ale nie wymaga dużego nakładu pracy. Obiad praktycznie robi się sam :) I to dobry obiad :) Do kurczaka ugotowaliśmy brokuły, posypaliśmy je prażonymi płatkami migdałowymi.

Albo to przez odgrzewanie, albo za długo te udka piekliśmy... Ale mięsko było dość suche. Następnym razem spróbujemy piec troszkę krócej.

Pieczony kurczak

Klasyka w czystej postaci, czyli pieczony kurczak. Dzisiaj z kuskusem i sałatką z ogórków. Łatwy obiad, ale jakże smaczny :)