Kurczak pieczony na warzywach

Składniki: 
  • 8-10 podudzi kurczaka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • oliwa
Przygotowanie: 
  1. Warzywa umyj, osusz. Ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę. Machewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry. Cebulę pokrój w półplasterki. Paprykę wydrąż i pokrój w kostkę.
  2. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż wszystkie warzywa. Posyp je solą, papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Całość skrop octem balsamicznym i odrobiną oliwy. Podlej wodą.
  3. Piekarnik rozgrzej do ok. 180 stopni.
  4. Podudzia umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłóż na warzywa i skrop odrobiną oliwy.
  5. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką albo folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu mieszaj i polewaj mięso wydzielającym się sosem.
  6. Pod koniec pieczenia zdejmij folię i zwiększ temperaturę do ok. 200 stopni - żeby podudzia ładnie się zrumieniły.
Wskazówki: 
  • Możesz wypróbować inny zestaw warzyw.
Żródło przepisu: 
up
180 users have voted.