Składniki:
- 8-10 podudzi kurczaka
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- ocet balsamiczny
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny
- oliwa
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, osusz. Ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę. Machewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry. Cebulę pokrój w półplasterki. Paprykę wydrąż i pokrój w kostkę.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż wszystkie warzywa. Posyp je solą, papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Całość skrop octem balsamicznym i odrobiną oliwy. Podlej wodą.
- Piekarnik rozgrzej do ok. 180 stopni.
- Podudzia umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłóż na warzywa i skrop odrobiną oliwy.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką albo folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu mieszaj i polewaj mięso wydzielającym się sosem.
- Pod koniec pieczenia zdejmij folię i zwiększ temperaturę do ok. 200 stopni - żeby podudzia ładnie się zrumieniły.
Wskazówki:
- Możesz wypróbować inny zestaw warzyw.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj