Kuchenne Przygody

Kurczak pieczony po wiejsku

Składniki: 

  • kurczak o wadze ok. 1 i 1/2 kg (można też użyć kawałków – udek, skrzydełek lub piersi)
  • 20 dag wędzonego surowego boczku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 biała cebula
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Obrane cebule pokrój na ćwiartki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki. Boczek pokrój na drobną kostkę.
  3. Umyte i osuszone kawałki kurczaka natrzyj majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżką oleju. Ułóż w nim mięso, poprzekładaj cebulą i czosnkiem, skrop pozostałym olejem. Posyp boczkiem.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 70-80 minut, aż mięso będzie upieczone i ładnie zrumienione, a boczek chrupiący.

Wskazówki: 

  • Kurczaka możesz podać z pieczywem i sałatą polaną winegretem.

Mniam