- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 37 wyświetleń
Składniki:
- kurczak o wadze ok. 1 i 1/2 kg (można też użyć kawałków – udek, skrzydełek lub piersi)
- 20 dag wędzonego surowego boczku
- 2 czerwone cebule
- 1 biała cebula
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Obrane cebule pokrój na ćwiartki. Czosnek podziel na pojedyncze ząbki. Boczek pokrój na drobną kostkę.
- Umyte i osuszone kawałki kurczaka natrzyj majerankiem, solą i pieprzem.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżką oleju. Ułóż w nim mięso, poprzekładaj cebulą i czosnkiem, skrop pozostałym olejem. Posyp boczkiem.
- Wstaw do piekarnika i piecz 70-80 minut, aż mięso będzie upieczone i ładnie zrumienione, a boczek chrupiący.
Wskazówki:
- Kurczaka możesz podać z pieczywem i sałatą polaną winegretem.
Mniam