- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 35 wyświetleń
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 150 g orzechów nerkowca
- 4 ząbki czosnku
- 30 g świeżego imbiru
- 2 łyżki białego octu winnego
- 100 g przecieru pomidorowego
- 50 g masła
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub do smaku)
- 2 łyżki curry
- 1 puszka pomidorów
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 100 ml śmietanki 30%
- ryż
- sól
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw słodką, ostrą papryką i odrobiną oleju. Odstaw na bok.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż aż cebula się zeszkli.
- Dodaj Cynamon, pieprz cayenne i curry. Wymieszaj. Dodaj ocet winny i ponownie wymieszaj.
- Następnie dodaj 100 ml śmietanki, 100 g przecieru pomidorowego i jedną puszkę pomidorów pelati.
- Dodaj jedną pokruszoną drobiową kostkę rosołową i 1 szklankę wody.
- Mięso przypraw solą i dodaj do sosu.
- Gotuj bez przykrycia przez ok. 30 minut (aż sos się zredukuje).
- Do sosu dodaj orzechy nerkowca.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wskazówki:
Możesz wykorzystać inne części kurczaka – np. mięso z udek.
Żródło przepisu:
Mniam