Kuchenne Przygody

Kurczak po indyjsku

Składniki: 

  • 500 g piersi kurczaka
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 50 g masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub do smaku)
  • 2 łyżki curry
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ryż
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw słodką, ostrą papryką i odrobiną oleju. Odstaw na bok.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  3. Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
  4. Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż aż cebula się zeszkli.
  5. Dodaj Cynamon, pieprz cayenne i curry. Wymieszaj. Dodaj ocet winny i ponownie wymieszaj.
  6. Następnie dodaj 100 ml śmietanki, 100 g przecieru pomidorowego i jedną puszkę pomidorów pelati.
  7. Dodaj jedną pokruszoną drobiową kostkę rosołową i 1 szklankę wody.
  8. Mięso przypraw solą i dodaj do sosu.
  9. Gotuj bez przykrycia przez ok. 30 minut (aż sos się zredukuje).
  10. Do sosu dodaj orzechy nerkowca.
  11. Podawaj z ugotowanym ryżem.

Wskazówki: 

Możesz wykorzystać inne części kurczaka – np. mięso z udek.

Żródło przepisu: 

Mniam