Kuchenne Przygody

Kurczak po jońsku

Składniki: 

  • 1 kurczak
  • 4 czerwone papryki
  • 4 małe pomidory
  • 2 małe cebule
  • 25 dag czarnych oliwek
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 375 ml oliwy
  • 1 łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka podzielić na 6 porcji i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 10 minut.
  2. Paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki, zmiażdżyć widelcem i dodać do kurczaka. Cebulę posiekać i także wrzucić do smażącego się mięsa. Dodać oliwki, całość zalać winem i delikatnie wymieszać.
  3. Doprawić tymiankiem, solą, pieprzem i dusić półtorej godziny.
  4. Gorącego kurczaka podawać z ryżem lub ziemniakami.

Wskazówki: 

  • Zamiast surowych pomidorów, możesz użyć pomidorów z puszki.
  • Zamiast całego kurczaka możesz użyć np. samych nóg kurczaka.

Mniam

Kurczak po jońsku to inaczej kurczak duszony w pomidorach, cebuli, papryce i winie. Do tego dorzucamy oliwki… Pycha 🙂