- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 54 wyświetleń
Składniki:
- ok 700 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2-3 drobno pokrojone cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
- duża szczypta chili
- duża szczypta mielonego cynamonu
- 400 g cukinii pokrojonej w słupki
- 400 g ciecierzycy z puszki
- posiekana natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- kasza kuskus lub ryż
Przygotowanie:
- Mięso, bulion, cebulę, oliwę, miód, zioła oraz przyprawy włóż do garnka i dopraw.
- Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut, aż kurczak będzie miękki.
- Dodaj cukinię, ciecierzycę i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Dodaj pietruszkę i sok z cytryny.
- Przypraw do smaku.
- Podawaj z kaszą kuskus lub z ryżem.
Żródło przepisu:
Mniam