Kurczak stir-fry ze szparagami

Składniki: 
  • ok. 300 g piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 białko jaja kurzego, lekko roztrzepane

Sos:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1-2 łyżki oleju
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 12 zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie: 
  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie (biały, brązowy, dziki albo mieszany).
  2. W tym czasie przełóż pokrojone mięso kurczaka do miski, oprósz mąką kukurydzianą i delikatnie wymieszaj.
  3. Sos sojowy dodaj do roztrzepanego białka i dodaj do kurczaka. Ponownie wymieszaj.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, wodę, sól i pieprz. Odstaw na bok.
  5. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe.
  6. W tym samym czasie rozgrzej olej w woku. Kiedy będzie bardzo gorący, dodaj pokrojone kawałeczki szparagów (ok. 4-5 cm) i smaż cały czas mieszając przez ok. 1-2 min. Przełóż na ciepły talerz.
  7. Dolej trochę oleju do woka, wrzuć czosnek, smaż kilka sekund. Następnie wrzuć kurczaka i smaż cały czas mieszając aż mięso zacznie się rumienić (ok. 3-4 minuty).
  8. Do woka wrzuć szparagi, wlej sos i smaż mieszając kolejne 2 minuty (aż wszystko dobrze się wymiesza i zagrzeje). Uważaj, żeby nie przesmażyć - kurczak będzie zbyt suchy.
  9. Szparagi powinny pozostać zielone i chrupiące.
  10. Podawaj z ryżem. Posyp orzeszkami piniowymi.
Wskazówki: 
  • Zamiast szparagów możesz użyć groszku cukrowego.
Żródło przepisu: 

30-minute Asian Meals, Marie Wilson, s. 30-31

up
165 users have voted.