Składniki:
- ok. 300 g piersi kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 białko jaja kurzego, lekko roztrzepane
Sos:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki oleju
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 12 zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie (biały, brązowy, dziki albo mieszany).
- W tym czasie przełóż pokrojone mięso kurczaka do miski, oprósz mąką kukurydzianą i delikatnie wymieszaj.
- Sos sojowy dodaj do roztrzepanego białka i dodaj do kurczaka. Ponownie wymieszaj.
- Przygotuj sos: wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, wodę, sól i pieprz. Odstaw na bok.
- Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe.
- W tym samym czasie rozgrzej olej w woku. Kiedy będzie bardzo gorący, dodaj pokrojone kawałeczki szparagów (ok. 4-5 cm) i smaż cały czas mieszając przez ok. 1-2 min. Przełóż na ciepły talerz.
- Dolej trochę oleju do woka, wrzuć czosnek, smaż kilka sekund. Następnie wrzuć kurczaka i smaż cały czas mieszając aż mięso zacznie się rumienić (ok. 3-4 minuty).
- Do woka wrzuć szparagi, wlej sos i smaż mieszając kolejne 2 minuty (aż wszystko dobrze się wymiesza i zagrzeje). Uważaj, żeby nie przesmażyć - kurczak będzie zbyt suchy.
- Szparagi powinny pozostać zielone i chrupiące.
- Podawaj z ryżem. Posyp orzeszkami piniowymi.
Wskazówki:
- Zamiast szparagów możesz użyć groszku cukrowego.
Żródło przepisu:
30-minute Asian Meals, Marie Wilson, s. 30-31
0
Skomentuj