- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 32 wyświetleń
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- 3 cebule
- 50 g masła
- 1 łyżeczka szafranu w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 100 g daktyli bez pestek
- 275 g mrożonego bobu
- Sól
- Pieprz
- Kolendra
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
- Pokrój kurczaka na 12 kawałków i przełóż go do dużej patelni albo garnka.
- Jedną cebulę pokrój w cienkie krążki, pozostałe dwie drobno posiekaj.
- Krążki cebuli i masło dodaj do kurczaka, zalej wszystko wodą (ma zakryć kurczaka).
- Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 30 minut.
- Dodaj szafran, paprykę, imbir, cynamon, posiekaną cebulę, daktyle i bób. Dokładniej wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut.
- Dopraw danie solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i natką pietruszki.
Wskazówki:
Zamiast całego kurczaka możesz wykorzystać piersi kurczaka.
Zamiast bobu możesz użyć np. groszku (my właśnie tak zrobiliśmy).
Znakomitym dodatkiem do kurczaka Tagine może być ryż.
Żródło przepisu:
Pan-cooked chicken dishes
Mniam