Kurczak Tagine

Składniki: 
  • 1,5 kg kurczaka
  • 3 cebule
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka szafranu w proszku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 275 g mrożonego bobu
  • Sól
  • Pieprz
  • Kolendra
  • Natka pietruszki
Przygotowanie: 
  1. Pokrój kurczaka na 12 kawałków i przełóż go do dużej patelni albo garnka.
  2. Jedną cebulę pokrój w cienkie krążki, pozostałe dwie drobno posiekaj.
  3. Krążki cebuli i masło dodaj do kurczaka, zalej wszystko wodą (ma zakryć kurczaka).
  4. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 30 minut.
  5. Dodaj szafran, paprykę, imbir, cynamon, posiekaną cebulę, daktyle i bób. Dokładniej wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut.
  6. Dopraw danie solą i pieprzem.
  7. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą i natką pietruszki.
Wskazówki: 

Zamiast całego kurczaka możesz wykorzystać piersi kurczaka.

Zamiast bobu możesz użyć np. groszku (my właśnie tak zrobiliśmy).

Znakomitym dodatkiem do kurczaka Tagine może być ryż.

Żródło przepisu: 

Pan-cooked chicken dishes

up
165 users have voted.