Kurczak teriyaki z surówką z kapusty

Składniki: 
  • sos teriyaki (ok. pół szklanki)
  • 500 g mięsa drobiowego (np. z udek)

Na surówkę:

  • pół główki małej kapusty
  • marchewka
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki octu (jabłkowy/winny)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego, świeżego imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
  • szczypta chili w proszku
  • szczypta soli
Przygotowanie: 
  1. Zacznij od przygotowania surówki: kapustę oczyść z wierzchnich liści i pokrój lub poszatkuj na cieniutkie paski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj razem z kapustą. Wodę, ocet, olej, cukier, czosnek, imbir, chili i sól wymieszaj dokładnie i zalej powstałym sosem surówkę. Ugnieć surówkę, np. pięścią lub drewnianą łyżką, żeby puściła soki i i odstaw na godzinę.
  2. Mięso drobiowe pokrój na mniejsze kawałki, zalej sosem, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. W rondelku o grubym dnie (lub na patelni) rozgrzej olej. Kurczaka wyjmij z sosu i krótko podsmaż.
  4. Dodaj resztę sosu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut lub do momentu aż mięso będzie gotowe.
  5. Jeszcze raz wyciągnij kurczaka z sosu. Zwiększ ogień i gotuj sos ciągle mieszając, aż uzyskasz gęsty, ciemny syrop.
  6. Włóż kurczaka do rondelka, dokładnie wymieszaj.
  7. Podawaj z ryżem.
Wskazówki: 

Surówka w tym daniu jest bardzo istotna - łagodzi dość intensywny, słony smak mięsa.

up
164 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Prosty, szybki, egzotyczny obiad

Jakiś czas temu kupiliśmy, egzotycznie nazywający się, sos teriyaki. Dzisiaj doczekał się debiutu w naszych kuchennych przygodach. Tym razem w bardzo prostym wydaniu - posłużył nam do zamarynowania mięsa. Jeśli lubisz intensywny, głęboki słodko-słony smak, to zdecydowanie wypróbuj ten sos i ten przepis. Mięso było nawet może odrobinę zbyt słone, ale dzięki surówce całość tworzyła harmonijne zestawienie. Zdecydowanie polecamy, szczególnie na takie dni, kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie.