Składniki:
- sos teriyaki (ok. pół szklanki)
- 500 g mięsa drobiowego (np. z udek)
Na surówkę:
- pół główki małej kapusty
- marchewka
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki octu (jabłkowy/winny)
- 0,5 szklanki oleju
- 3 łyżeczki cukru
- ząbek czosnku
- łyżeczka startego, świeżego imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
- szczypta chili w proszku
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania surówki: kapustę oczyść z wierzchnich liści i pokrój lub poszatkuj na cieniutkie paski. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj razem z kapustą. Wodę, ocet, olej, cukier, czosnek, imbir, chili i sól wymieszaj dokładnie i zalej powstałym sosem surówkę. Ugnieć surówkę, np. pięścią lub drewnianą łyżką, żeby puściła soki i i odstaw na godzinę.
- Mięso drobiowe pokrój na mniejsze kawałki, zalej sosem, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- W rondelku o grubym dnie (lub na patelni) rozgrzej olej. Kurczaka wyjmij z sosu i krótko podsmaż.
- Dodaj resztę sosu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut lub do momentu aż mięso będzie gotowe.
- Jeszcze raz wyciągnij kurczaka z sosu. Zwiększ ogień i gotuj sos ciągle mieszając, aż uzyskasz gęsty, ciemny syrop.
- Włóż kurczaka do rondelka, dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z ryżem.
Wskazówki:
Surówka w tym daniu jest bardzo istotna - łagodzi dość intensywny, słony smak mięsa.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Prosty, szybki, egzotyczny obiad
Jakiś czas temu kupiliśmy, egzotycznie nazywający się, sos teriyaki. Dzisiaj doczekał się debiutu w naszych kuchennych przygodach. Tym razem w bardzo prostym wydaniu - posłużył nam do zamarynowania mięsa. Jeśli lubisz intensywny, głęboki słodko-słony smak, to zdecydowanie wypróbuj ten sos i ten przepis. Mięso było nawet może odrobinę zbyt słone, ale dzięki surówce całość tworzyła harmonijne zestawienie. Zdecydowanie polecamy, szczególnie na takie dni, kiedy nie masz dużo czasu na gotowanie.