Marynata:
- łyżka tikka masala
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 piersi kurczaka pocięte na 5-6 dużych kawałków
- sól
Sos:
- duża łyżka tikka masala
- posiekana cebula
- 200 g soku pomidorowego (passatta)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- garść posiekanej kolendry
Ryż:
- 100 g ryżu basmati
- sól
- 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
- laska cynamonu
- szafran (ewentualnie)
- Wymieszaj składniki marynaty. Kurczaka marynuj w lodówce przez całą noc.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Zetrzyj marynatę z kurczaka, piecz ok. 10 minut.
- Rozgrzej pastę curry w garnku, dodaj cebulę, podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 minut.
- Dodaj passattę i mleko kokosowe - zagotuj.
- Zmniejsz ogień i dodaj kurczaka.
- Gotuj do momentu aż kurczak będzie gotowy (ok. 5 minut).
- Dodaj jogurt i kolendrę.
- Ryż i zioła wrzuć do garnka, zalej wodą (1 cm nad powierzchnią), zagotuj i duś pod przykryciem ok. 8 minut.
- Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem przez kolejne 10 minut (ryż powinien wchłonąć resztę wody).
- Usuń laskę cynamonu przed podaniem.
- Zamiast kurczaka możesz użyć mięsa z indyka.
- Marynowanie mięsa możesz skrócić do kilku godzin.
Channel 4 - z programu Cook Yourself Thin
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Pomysł na aromatyczny, zdrowy obiad
Oryginalna nazwa tego przepisu brzmi "Low-fat chicken tikka masala", co oznacza, że jedną z cech (i zalet) dzisiejszego dania jest niska zawartość tłuszczu. Muszę się przyznać, że nie jest to główny powód, dla którego lubimy kurczaka w takiej postaci. Zdecydowanie bardziej istotny jest jego smak i aromat - a jest po prostu rewelacyjny. Przygotowuje się go prosto i szybko (jeśli nie bierzemy pod uwagę czasu potrzebnego na marynowanie mięsa). W zależności od tego, w jakiej formie uda Wam się kupić sos tikka masala (gotowy do spożycia czy bardzo skondensowany), użyjcie go więcej lub mniej. My kupiliśmy dość łagodną wersję sosu, w związku z czym zużyliśmy prawie cały słoik. Polecamy i życzymy smacznego!