Kurczak w cieście piwnym

Składniki: 
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki piwa
  • sól
  • pieprz
  • szczypta sody
Przygotowanie: 
  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w małe kotleciki (np. w poprzeczne plasterki). Posól je i popieprz.
  2. Białko ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z żółtkami. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj. Na końcu dodaj piwo, wiórki kokosowe i sodę. Przypraw solą i pieprzem. (Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję).
  3. Mięso maczaj w cieście i smaż na głębokim oleju z obu stron.
Wskazówki: 

Podawaj z ulubionymi warzywami, np. z małymi marchewkami uduszonymi z miodem i tymiankiem :)

Żródło przepisu: 

Mama Przemka

up
184 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: