- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 47 wyświetleń
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- sól
- pieprz
- 6 łyżeczek posiekanego świeżego majeranku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 40 dag pieczarek pokrojonych w plasterki (w sezonie mogą być leśne grzyby, pasują też boczniaki)
- 5 szalotek pokrojonych w cienkie piórka
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 łyżki wytrawnego sherry
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem oraz 2 łyżeczkami majeranku.
- Na patelni roztop łyżkę masła z łyżką oliwy, usmaż mięso (po 7 minut z każdej strony).
- Przełóż na ogrzany półmisek, przykryj warstwą folii, aby mięso nie wystygło.
- Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła i oliwy, włóż grzyby i szalotki, wsyp 2 łyżeczki majeranku. Smaż 6-7 minut aż pieczarki się przyrumienią. Przypraw do smaku solą i pieprzem, przełóż do miseczki.
- Przygotuj sos: wymieszaj bulion ze śmietaną, sherry i resztą majeranku, gotuj bez pokrywki, aż sos zgęstnieje i odparuje do objętości 1/2 szklanki.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Pieczarki rozłóż na talerzach, połóż na nich usmażone mięso, polej sosem.
- Podawaj od razu.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz świeżego majeranku, możesz użyć suszonego.
Żródło przepisu:
Nowa Kuchnia Polska – Gazeta Wyborcza
Mniam