Kuchenne Przygody

Kurczak z miodem i cytryną

Składniki: 

  • 3 cytryny
  • 50 g masła
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • 4 udka kurczaka
  • 750 g ziemniaków pokrojonych na niewielkie kawałki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W rondlu podgrzej na małym ogniu miód, sok z dwóch cytryn, masło, czosnek i rozmaryn (aż masło się rozpuści).
  3. Kurczaka posól i popieprz. Ułóż w brytfance i obłóż ziemniakami. Skrop wszystko sosem cytrynowo-maślanym i wymieszaj.
  4. Pozostałą cytrynę pokrój na ósemki i ułóż między ziemniakami.
  5. Piecz przez ok. 1 godzinę i 40-50 minut od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie gotowy a ziemniaki złociste i chrupiące. W połowie pieczenia zmniejsz odrobinę temperaturę (do ok. 170 stopni).

Wskazówki: 

  • Ziemniaki możesz też upiec w osobnym naczyniu (blaszce). Umyte i pokrojone na mniejsze części ziemniaki obtocz w przyprawie do ziemniaków i w mące. Blaszkę natłuść olejem i ułóż ziemniaki. Całość przypraw solą. Piecz ok. 1 godzinę przewracając dwa razy w trakcie pieczenia.

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)

Mniam