Składniki:
- ok. 50 dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę albo cienkie paski
- paczka mrożonego szpinaku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 pomidory
- 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę)
- 4-5 pieczarek (pokrojonych w kostkę)
- 10 dag wędzonego gotowanego boczku pokrojonego w cienkie paski
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki ziarnistej musztardy
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso kurczaka, przypraw solą i pieprzem i smaż aż mięso będzie gotowe.
- Dorzuć szpinak (ewentualnie dolej trochę wody) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryj i duś 10-15 minut aż szpinak będzie miękki. Przypraw solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni usmaż boczek (aż będzie złocisty i chrupiący). Dodaj cebulę. Smaż kilka minut, aż będzie szklista. Dodaj pieczarki. Podduś przez ok. 10 minut. Dodaj musztardę. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem (uważaj, boczek jest dość słony!).
- Wymieszaj zawartość obu patelni.
- Dodaj pomidory pokrojone w niedużą kostkę.
- Na wierzch wyłóż jajka pokrojone w ćwiartki.
Wskazówki:
- Po usmażeniu boczka, możesz go zdjąć z patelni (będzie bardziej chrupiący).
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Szpinak w wersji eksperymentalnej
Dzisiaj danie eksperymentalne. Dość zbliżone do innego dania ze szpinakiem - Szpinak z krewetkami. Kto znajdzie trzy różnice pomiędzy przepisami? ;) Podpowiedź: szpinak może być świeży albo mrożony... No i kurczak to nie krewetki :) Eksperyment uważam za udany - Kurczak ze szpinakiem na ciepło bardzo nam smakował.