Kuchenne Przygody

Kurczak ze szpinakiem na ciepło

Składniki: 

  • ok. 50 dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę albo cienkie paski
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pomidory
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę)
  • 4-5 pieczarek (pokrojonych w kostkę)
  • 10 dag wędzonego gotowanego boczku pokrojonego w cienkie paski
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki ziarnistej musztardy
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć mięso kurczaka, przypraw solą i pieprzem i smaż aż mięso będzie gotowe.
  2. Dorzuć szpinak (ewentualnie dolej trochę wody) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryj i duś 10-15 minut aż szpinak będzie miękki. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Na drugiej patelni usmaż boczek (aż będzie złocisty i chrupiący). Dodaj cebulę. Smaż kilka minut, aż będzie szklista. Dodaj pieczarki. Podduś przez ok. 10 minut. Dodaj musztardę. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem (uważaj, boczek jest dość słony!).
  4. Wymieszaj zawartość obu patelni.
  5. Dodaj pomidory pokrojone w niedużą kostkę.
  6. Na wierzch wyłóż jajka pokrojone w ćwiartki.

Wskazówki: 

  • Po usmażeniu boczka, możesz go zdjąć z patelni (będzie bardziej chrupiący).

Mniam

Dzisiaj danie eksperymentalne. Dość zbliżone do innego dania ze szpinakiem – Szpinak z krewetkami. Kto znajdzie trzy różnice pomiędzy przepisami? 😉 Podpowiedź: szpinak może być świeży albo mrożony… No i kurczak to nie krewetki 🙂 Eksperyment uważam za udany – Kurczak ze szpinakiem na ciepło bardzo nam smakował.