Kuchenne Przygody

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki: 

  • 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki kminku całego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ok. 300 g makaronu w kształcie łazanek

Przygotowanie: 

  1. Grzyby umyć pod bieżącą wodą, włóż do rondelka, zalej 1 szklanką zimnej wody i mocz przez kilka godzin lub przez noc.
  2. Grzyby ugotuj w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Kapustę opłucz dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciśnij i grubo posiekaj.
  4. Cebulę obierz i posiekaj.
  5. Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzej olej, dodaj cebulę, smaż aż się zarumieni.
  6. Do cebuli dodaj kapustę i przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smaż przez minutę.
  7. Dodaj grzyby i smaż przez kolejną minutę. Wlej wodę z grzybów lub wodę w ilości 3/4 szklanki (uwaga: wywar z borowików jest bardzo dobry, można go dodać, natomiast z podgrzybków – bywa gorzki, trzeba go najpierw spróbować).
  8. Przykryj i gotuj przez około 20 minut, w międzyczasie kilka razy przemieszaj.
  9. Zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu.
  10. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine.
  11. Gotuj jeszcze przez 1 – 2 minuty i odstaw z ognia.
  12. Makaron na łazanki ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  13. Kapustę z grzybami wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Wskazówki: 

  • Kapustę przygotowaną według powyższego przepisu można zamknąć w słoiki i po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni.
  • W wersji z mięsem – możesz posypać łazanki zrumienionym boczkiem.

Mniam