- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 118 wyświetleń
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżeczki kminku całego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- ok. 300 g makaronu w kształcie łazanek
Przygotowanie:
- Grzyby umyć pod bieżącą wodą, włóż do rondelka, zalej 1 szklanką zimnej wody i mocz przez kilka godzin lub przez noc.
- Grzyby ugotuj w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedź zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
- Kapustę opłucz dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odciśnij i grubo posiekaj.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzej olej, dodaj cebulę, smaż aż się zarumieni.
- Do cebuli dodaj kapustę i przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smaż przez minutę.
- Dodaj grzyby i smaż przez kolejną minutę. Wlej wodę z grzybów lub wodę w ilości 3/4 szklanki (uwaga: wywar z borowików jest bardzo dobry, można go dodać, natomiast z podgrzybków – bywa gorzki, trzeba go najpierw spróbować).
- Przykryj i gotuj przez około 20 minut, w międzyczasie kilka razy przemieszaj.
- Zdejmij pokrywkę i gotuj kolejne 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine.
- Gotuj jeszcze przez 1 – 2 minuty i odstaw z ognia.
- Makaron na łazanki ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kapustę z grzybami wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Wskazówki:
- Kapustę przygotowaną według powyższego przepisu można zamknąć w słoiki i po ostudzeniu trzymać w lodówce przez kilka dni.
- W wersji z mięsem – możesz posypać łazanki zrumienionym boczkiem.
Mniam