Leczo

Składniki: 
  • 30 dag papryki
  • 30 dag kiełbasy
  • 30 dag cebuli
  • 30 dag pomidorów
  • 30 dag cukinii
  • olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Paprykę pokrój w cienkie plastry.
  2. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, miąższ pokrój w cząstki lub półplastry.
  3. Cebulę posiekaj.
  4. Kiełbasę – pokrój w półplasterki.
  5. Rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę – smaż aż do lekkiego zarumienienia.
  6. Wrzuć paprykę, pomidory i cukinię. Przykryj. Dusić na małym ogniu 20-30 minut.
  7. Dopraw do smaku.
Wskazówki: 
  • Zamiast surowych pomidorów, możesz użyć pomidorów z puszki.
  • Większość składników (oprócz kiełbasy) możesz posiekać malakserem (cebula - pojemnik siekający, papryka, cukinia - tarka a la plasterki).
Żródło przepisu: 

Własny

up
154 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Leczo z chrupiącą bułeczką...

Było ciężko, ale zebraliśmy się w sobie i ugotowaliśmy wczoraj leczo. Malakser jest istnym zbawieniem przy tego typu potrawach - kroi  i sieka w mgnieniu oka. Wyszło pyszne :)

Dobre leczo

Kolejny pomysł na obiad jednogarnkowy. Jeden wieczór szatkowania, krojenia, smażenia... i mamy gotowy obiad na dwa dni :) Prosty, pyszny, klasyczny. Polecamy!