Kuchenne Przygody

Lekka sałatka z pomarańczami, pistacjami i bryndzą

Składniki: 

  • 1/2 szklanki łuskanych pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy + skórka z pomarańczy starta na drobnych oczkach
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • kilka garści roszponki (umytej i osuszonej)
  • 1 szklanka starkowanej marchewki
  • 2 duże pomarańcze
  • 200 g bryndzy

Przygotowanie: 

  1. Pistacje upraż na suchej patelni.
  2. Przestudź i delikatnie przesiekaj.
  3. Połowę pistacji przełóż do malaksera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i siekaj, aż powstanie kremowa masa.
  4. Dodaj sok z pomarańczy, skórkę, sól, ocet winny i miód. Wymieszaj.
  5. Dodawaj stopniowo oliwę, cały czas miksując.
  6. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę octu.
  7. Z pomarańczy wykrój cząstki (bez żyłek i białych błonek) – filetowanie pomarańczy nie jest takie trudne i zostało bardzo dobrze pokazane tu: http://kuchnialidla.pl/product/filetowanie-pomaranczy
  8. Roszponkę rozłóż na talerze. Skrop dressingiem.
  9. Posyp starkowaną marchewką.
  10. Na wierzch wyłóż pomarańcze.
  11. Posyp pokruszoną bryndzą i pistacjami.
  12. Polej resztą dressingu.

Wskazówki: 

  • Możesz użyć czerwonych pomarańczy zamiast zwykłych.
  • Zamiast bryndzy możesz użyć sera feta albo sera Kasseri.

Żródło przepisu: 

New Vegetarian, Robin Asbell, s. 49

Mniam