- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1/2 szklanki łuskanych pistacji
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy + skórka z pomarańczy starta na drobnych oczkach
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki oliwy
- kilka garści roszponki (umytej i osuszonej)
- 1 szklanka starkowanej marchewki
- 2 duże pomarańcze
- 200 g bryndzy
Przygotowanie:
- Pistacje upraż na suchej patelni.
- Przestudź i delikatnie przesiekaj.
- Połowę pistacji przełóż do malaksera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i siekaj, aż powstanie kremowa masa.
- Dodaj sok z pomarańczy, skórkę, sól, ocet winny i miód. Wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo oliwę, cały czas miksując.
- W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę octu.
- Z pomarańczy wykrój cząstki (bez żyłek i białych błonek) – filetowanie pomarańczy nie jest takie trudne i zostało bardzo dobrze pokazane tu: http://kuchnialidla.pl/product/filetowanie-pomaranczy
- Roszponkę rozłóż na talerze. Skrop dressingiem.
- Posyp starkowaną marchewką.
- Na wierzch wyłóż pomarańcze.
- Posyp pokruszoną bryndzą i pistacjami.
- Polej resztą dressingu.
Wskazówki:
- Możesz użyć czerwonych pomarańczy zamiast zwykłych.
- Zamiast bryndzy możesz użyć sera feta albo sera Kasseri.
Żródło przepisu:
New Vegetarian, Robin Asbell, s. 49
Mniam