Kuchenne Przygody

Lekki sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki: 

Na spód:

  • 150 g herbatników lub ciastek owsianych
  • ok. 70 g roztopionego ciepłego masła

Na warstwę serowo-jogurtową:

  • 250g mascarpone
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
  • skórka otarta z 1 dobrze wyparzonej cytryny
  • niecałe 1/2 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej!)

Na masę truskawkową:

  • 400g truskawek
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny w proszku
  • 200g jogurtu naturalnego (użyłam Danone)
  • 1/3 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie: 

  1. Przygotuj okrągłą tortownicę o średnicy ok. 21-24 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem albo innym tłuszczem.
  2. Herbatniki rozdrobnij (najwygodniej w blenderze – rozdrabniaczu). Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełóż ją do tortownicy i mocno ugnieć. Tortownicę wstaw do lodówki.
  3. Przygotuj warstwę serowo-jogurtową: żelatynę zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszamy, żeby się rozpuściła i odstaw na ok. 10 minut do napęcznienia.
  4. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem naturalnym, dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Na końcu dodaj skórkę z cytryny i powoli wlej żelatynę. Miksuj jeszcze przez chwilę.
  5. Wyłóż masę do tortownicy. Ponownie wstaw do lodówki na około 3 godziny do stężenia masy.
  6. Przygotowywanie masy truskawkowej rozpocznij od rozpuszczenia żelatyny. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut.
  7. Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj ręcznym blenderem na mus. Zmień końcówkę na miksującą, dodaj cukier puder, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Na koniec powoli wlej żelatynę i ponownie zmiksuj całość na gładką masę.
  8. Ostrożnie przelej na dobrze stężoną masę serowo-jogurtową.
  9. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Wskazówki: 

  • Zamiast herbatników możesz użyć biszkoptów.
  • Przed podaniem możesz udekorować świeżymi truskawkami.

Żródło przepisu: 

boronappetit.blogspot.com

Mniam