Lekki sernik z żurawiną

Składniki: 
  • 300 g chudego twarogu
  • 120 g lekkiego twarożku homogenizowanego
  • 2 białka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść żurawiny
  • ulubiony aromat (albo cukier waniliowy)
  • szczypta soli
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Twaróg, twarożek i 1 żółtko wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj mąkę, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder i ponownie wymieszaj.
  4. Żurawinę posiekaj i wymieszaj z ciastem.
  5. Z białek (trzech) ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  6. Ciasto przełóż do niedużej foremki (ja użyłam prostokątnej, silikonowej). Jeśli nie używasz foremki silikonowej, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez ok. 35 minut.
Wskazówki: 
  • Uwaga: ciasto wychodzi bardzo płaskie. Prawie jak pizza ;)
Żródło przepisu: 

Fitness 4 Life

up
162 users have voted.