Kuchenne Przygody

Lekki sernik z żurawiną

Składniki: 

  • 300 g chudego twarogu
  • 120 g lekkiego twarożku homogenizowanego
  • 2 białka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść żurawiny
  • ulubiony aromat (albo cukier waniliowy)
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Twaróg, twarożek i 1 żółtko wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj mąkę, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder i ponownie wymieszaj.
  4. Żurawinę posiekaj i wymieszaj z ciastem.
  5. Z białek (trzech) ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
  6. Ciasto przełóż do niedużej foremki (ja użyłam prostokątnej, silikonowej). Jeśli nie używasz foremki silikonowej, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. Piecz przez ok. 35 minut.

Wskazówki: 

  • Uwaga: ciasto wychodzi bardzo płaskie. Prawie jak pizza 😉

Żródło przepisu: 

Mniam