Składniki:
- 0,5 kg białego sera
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- sól
Przygotowanie:
- Ser zmiel lub zmiksuj w malakserze.
- Jajka umyj, sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek.
- Z białek ubij sztywną pianę.
- Ser utrzyj dodając kolejno po 1 żółtku.
- Stopniowo dodawaj mąkę i pianę z białek. Przypraw solą i delikatnie wymieszaj.
- Porcje ciasta formuj w kulkę, następnie wykładaj je na stolnicę podsypaną mąką i rolując dłońmi uformuj z niego wałek o średnicy ok. 3 cm.
- Spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski o wymiarach ok. 2x3 cm.
- Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia.
- Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
- Podawaj polane roztopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.
Wskazówki:
- Ilość mąki jest uzależniona od konsystencji sera - jeśli twaróg jest dość suchy, zmniejsz ilość mąki.
Żródło przepisu:
Kuchnia Polska, PWE, s. 356
0
Skomentuj