Składniki:
- 500 g fileta z łososia
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa do smażenia
- 250 ml rosołu (może być z kostki rosołowej)
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej)
- 1 łyżka miodu
- kilka kropel sosu chili
Przygotowanie:
- Fileta z łososia umyj, osusz i jeśli to konieczne, usuń oskóruj.
- Posyp solą i pieprzem, skrop cytryną.
- Na patelni grillowej rozgrzej oliwę (niedużo) i smaż łososia przez ok. 3 minuty z każdej strony (ma zmienić kolor na jasno różowy).
- W tym czasie przygotuj sos musztardowy: w rondelku rozgrzej rosół, śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do rosołu. Wymieszaj dokładnie. Dodaj musztardę, miód i sos chili. Gotuj jeszcze chwilkę. Zdejmij z ognia.
- Łososia polej sosem musztardowym.
- Podawaj np. z ugotowanymi warzywami.
Wskazówki:
- Po przygotowaniu spróbuj czy sos jest dobrze przyprawiony. W razie potrzeby dodaj więcej soli/miodu/musztardy lub sosu chili.
Żródło przepisu:
Pomysł własny :)
0
Skomentuj