Kuchenne Przygody

Łosoś grillowany w sosie musztardowym

Składniki: 

  • 500 g fileta z łososia
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa do smażenia
  • 250 ml rosołu (może być z kostki rosołowej)
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej)
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropel sosu chili

Przygotowanie: 

  1. Fileta z łososia umyj, osusz i jeśli to konieczne, usuń oskóruj.
  2. Posyp solą i pieprzem, skrop cytryną.
  3. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę (niedużo) i smaż łososia przez ok. 3 minuty z każdej strony (ma zmienić kolor na jasno różowy).
  4. W tym czasie przygotuj sos musztardowy: w rondelku rozgrzej rosół, śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do rosołu. Wymieszaj dokładnie. Dodaj musztardę, miód i sos chili. Gotuj jeszcze chwilkę. Zdejmij z ognia.
  5. Łososia polej sosem musztardowym.
  6. Podawaj np. z ugotowanymi warzywami.

Wskazówki: 

  • Po przygotowaniu spróbuj czy sos jest dobrze przyprawiony. W razie potrzeby dodaj więcej soli/miodu/musztardy lub sosu chili.

Żródło przepisu: 

Mniam