Kuchenne Przygody

Łosoś na sałatce makaronowej ze szpinakiem i pomidorkami

Składniki: 

  • 3/4 szklanki makaronu orzo (wygląda jak ryż)
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 400 g fileta z łososia
  • kilka garści świeżego szpinaku
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki pistacji
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki fety

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą (żeby się nie sklejał).
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekaną szalotką, octem winnym, oliwą, solą i pieprzem. Odstaw na bok.
  3. Szpinak umyj i odwiruj.
  4. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki.
  5. Listki bazylii cieniutko pokrój.
  6. W dużej misce wymieszaj makaron ze szpinakiem, bazylią i pomidorkami. Polej wcześniej przygotowanym sosem i ponownie wymieszaj.
  7. Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej.
  8. Sałatkę makaronową rozłóż na talerze.
  9. Na wierzch połóż ugrillowanego łososia.
  10. Posyp pistacjami i pokruszoną fetą.

Wskazówki: 

  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Mniam