Kuchenne Przygody

Łosoś w sezamie na puree z ciecierzycy

Składniki: 

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 400-500 g łososia
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka oliwy

Dressing cytrynowy:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie oczyść łososia z ości (i ewentualnie łusek), oprósz solą, pieprzem, wysmaruj olejem sezamowym. Ziarna sezamu zrumień na suchej patelni i posyp nimi łososia, dociśnij.
  2. Na gorącą blaszkę wysmarowaną tłuszczem ułóż łososia skórką do dołu i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  3. Przygotuj pastę z ciecierzycy: ciecierzycę zmiksuj ręcznym blenderem lub w melakserze razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą extra vergine, dodawaj stopniowo około 5 łyżek wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty, dopraw solą.
  4. Przygotuj dressing cytrynowy (połącz wszystkie składniki w miseczce).
  5. Na podgrzane talerze wyłóż pastę z ciecierzycy, na wierzch ułóż łososia skórką do dołu. Polej dressingiem cytrynowym, posyp pieprzem cayenne i udekoruj roszponką.

Wskazówki: 

  • Możesz użyć zarówno filetów łososia, jak i dzwonków.

Mniam

Po błogim świąteczno-majowym leniuchowaniu, wracamy do kuchni. Na dobry początek – „Łosoś w sezamie ne puree z ciecierzycy„. Przepis pochodzi z serwisu Kwestia smaku.

Obiad zaliczamy do udanych 🙂

c.d.n.