Łosoś z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora

Składniki: 

Purée z kalafiorem

  • 1 kalafior, umyty
  • 2 ziemniaki średniej wielkości (ok. 150 g), obrane
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30%
  • 1/2 łyżeczki imbiru posiekanego, świeżego
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • niewielka ilość soku z cytryny
  • 60 g masła

Ryba

  • 4 filety z łososia, oczyszczone i pozbawione skóry
  • 2 g ziaren kolendry
  • skórka starta z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu, umytego

Pesto z papryki i pomidorów

  • 40 g suszonych pomidorów z oliwą
  • 2 papryki czerwone, wcześniej upieczone i zawinięte w folię spożywczą
  • 1 ząbek czosnku
  • niewielka ilość soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 gałązki bazylii, umytej

Kasza

  • 150 g suchej kaszy jęczmiennej, 300 g po ugotowaniu
  • 1 liść laurowy
  • kilka suszonych pomidorów wraz z oliwą
  • 1 ząbek czosnku
  • niewielka ilość soku z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
  • kilka listków bazylii, umytej
  • sól
  • biały pieprz
  • 2-3 łyżeczki miodu
Przygotowanie: 
  1. Przygotowanie zacznij od przygotowania papryki: papryki polej niewielką ilością oleju rzepakowego, natrzyj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na mniej więcej 25 minut. Następnie paprykę zawiń w folię spożywczą i odstaw.
  2. Ugotuj kaszę jęczmienną w osolonej wodzie, z liściem laurowym.
  3. Następnie przygotuj purée z kalafiorem. Umyty kalafior pokrój na mniejsze kawałki (wytnij jego najtwardsze części, nie będziemy ich używać). Wraz z pokrojonymi na mniejsze części ziemniakami wrzuć go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość). Gotuj ok. 10-15 minut pod przykryciem, do miękkości. Po ugotowaniu odlej większą cześć wody z garnka i zmiksuj na gładką masę. Całość dopraw niewielką ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, imbirem i miodem. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny. Na sam koniec dodaj 2-3 kosteczki lekko zmrożonego masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. Wszystko energicznie wymieszamy.
  4. Teraz łosoś. Kolendrę utrzyj w moździerzu (albo weź gotową, zmieloną). Dodaj startą skórkę z 1/2 cytryny, ok. 2-3 łyżek oliwy i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Całość utrzyj. Tak przygotowaną marynatą polej oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony. Odstaw na 10-15 minut, w temperaturze pokojowej. Następnie usmaż łososia na patelni grillowej. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę.
  5. Pesto z papryki i pomidorów: upieczoną wcześniej paprykę obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i umieść w miseczce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku. Do całości dodaj niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, szczyptę soli i białego pieprzu oraz świeżą, pokrojoną w cienkie paseczki bazylię. Całość wymieszaj.
  6. Na koniec zostało nam przygotowanie kaszy. W garnku podgrzej oliwę z suszonych pomidorów. Dodaj 1 rozgnieciony ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu. Całość podgrzej i energicznie mieszając.
  7. Na talerzu wyłóż porcję sosu kalafiorowego, dodaj kaszę, łososia, a na końcu przygotowane pesto z papryki.
Wskazówki: 
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
217 users have voted.