Składniki:
Purée z kalafiorem
- 1 kalafior, umyty
- 2 ziemniaki średniej wielkości (ok. 150 g), obrane
- sól
- mielony biały pieprz
- 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30%
- 1/2 łyżeczki imbiru posiekanego, świeżego
- 3-4 łyżeczki miodu
- niewielka ilość soku z cytryny
- 60 g masła
Ryba
- 4 filety z łososia, oczyszczone i pozbawione skóry
- 2 g ziaren kolendry
- skórka starta z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego rozmarynu, umytego
Pesto z papryki i pomidorów
- 40 g suszonych pomidorów z oliwą
- 2 papryki czerwone, wcześniej upieczone i zawinięte w folię spożywczą
- 1 ząbek czosnku
- niewielka ilość soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
- 2 gałązki bazylii, umytej
Kasza
- 150 g suchej kaszy jęczmiennej, 300 g po ugotowaniu
- 1 liść laurowy
- kilka suszonych pomidorów wraz z oliwą
- 1 ząbek czosnku
- niewielka ilość soku z cytryny, sparzonej i wyszorowanej
- kilka listków bazylii, umytej
- sól
- biały pieprz
- 2-3 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
- Przygotowanie zacznij od przygotowania papryki: papryki polej niewielką ilością oleju rzepakowego, natrzyj, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na mniej więcej 25 minut. Następnie paprykę zawiń w folię spożywczą i odstaw.
- Ugotuj kaszę jęczmienną w osolonej wodzie, z liściem laurowym.
- Następnie przygotuj purée z kalafiorem. Umyty kalafior pokrój na mniejsze kawałki (wytnij jego najtwardsze części, nie będziemy ich używać). Wraz z pokrojonymi na mniejsze części ziemniakami wrzuć go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość). Gotuj ok. 10-15 minut pod przykryciem, do miękkości. Po ugotowaniu odlej większą cześć wody z garnka i zmiksuj na gładką masę. Całość dopraw niewielką ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, imbirem i miodem. Zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny. Na sam koniec dodaj 2-3 kosteczki lekko zmrożonego masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. Wszystko energicznie wymieszamy.
- Teraz łosoś. Kolendrę utrzyj w moździerzu (albo weź gotową, zmieloną). Dodaj startą skórkę z 1/2 cytryny, ok. 2-3 łyżek oliwy i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Całość utrzyj. Tak przygotowaną marynatą polej oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony. Odstaw na 10-15 minut, w temperaturze pokojowej. Następnie usmaż łososia na patelni grillowej. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę.
- Pesto z papryki i pomidorów: upieczoną wcześniej paprykę obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i umieść w miseczce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku. Do całości dodaj niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, szczyptę soli i białego pieprzu oraz świeżą, pokrojoną w cienkie paseczki bazylię. Całość wymieszaj.
- Na koniec zostało nam przygotowanie kaszy. W garnku podgrzej oliwę z suszonych pomidorów. Dodaj 1 rozgnieciony ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu. Całość podgrzej i energicznie mieszając.
- Na talerzu wyłóż porcję sosu kalafiorowego, dodaj kaszę, łososia, a na końcu przygotowane pesto z papryki.
Wskazówki:
Żródło przepisu:
kuchnialidla.pl
0
Skomentuj