Kuchenne Przygody

Łosoś z miodową nutą

Składniki: 

  • 40-50 dag fileta łososia
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
  2. Łososia umyj i osusz (w razie potrzeby zerwij skórę). Pokrój na 2-3 mniejsze kawałki.
  3. Czosnek i tymianek drobno posiekaj. Wymieszaj z miodem, oliwą i octem. Przypraw solą i pieprzem.
  4. Każdy kawałek łososia zanurz w marynacie i przełóż na arkusz folii aluminiowej. Szczelnie zawiń.
  5. Piecz przez ok. 15-20 minut.

Wskazówki: 

  • Jako dodatek do Łososia z miodową nutą polecam ugotowaną na parze żółtą fasolkę szparagową. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Żródło przepisu: 

Mniam