Łosoś z nadzieniem szpinakowym

Składniki: 
  • filet z łososia (ok. 600 g)
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 50 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz.
Przygotowanie: 
  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Dodaj szpinak i smaż dalej, aż szpinak będzie miękki.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Gdy szpinak przestygnie, dodaj do niego pokru­szoną fetę i wymieszaj.
  5. Filety z łososia przekrój na pół z boku, ale nie rozcinaj do końca. W powstałą kieszeń włóż szpinak wymieszany z fetą.
  6. Filet oprósz solą, piep­rzem posmaruj olejem i zapiecz 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  7. Podawaj z ulubionymi surówkami.
Wskazówki: 

Uważaj z solą w nadzieniu - feta jest dość słona, więc najpierw dodaj ser, wymieszaj i dopiero wtedy ewentualnie dodaj sól.

up
161 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Łosoś ze szpinakiem

Jeśli szukasz łatwego w przygotowaniu i szybkiego obiadu - właśnie go znalazłaś/eś. Przepis na łososia z nadzieniem szpinakowym zaczerpnęliśmy z inspiracji kulinarnych Biedronki :) Pomysł okazał się bardzo trafny... i na tyle nieskomplikowany, że o 21:30 jeszcze daliśmy radę go wykonać. Wyszło pysznie :) Za dodatek posłużyło nam puree buraczane (z mrożonki).