Składniki:
- 40-50 dag filetów z łososia (bez skóry)
- 50 g drobno posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
- 4 łyżki pesto
- 1 kromka pumpernikiel
- sól
- pieprz
- cytryna
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do ok. 180 stopni.
- Łososia umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Pumpernikiem i migdały rozdrobnij w malakserze.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż folią alumiową, delikatnie natłuść oliwą.
- Na folię wyłóż łososia. Każdy kawałek posmaruj obficie pesto, a następnie mocno dociskając na wierzch nałóż masę migdałowo-pumperniklową.
- Piecz ok. 15-20 minut.
- Podawaj np. z surówką z sałaty i pomidorów.
Wskazówki:
- Propozycja surówki z sałaty i pomidorów: Wymieszaj ze sobą pokrojone w kostkę pomidory, sałatę i odrobinę startej marchewki. Polej dressingiem z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek wody, 1 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczki musztardy ziarnistej, 1 łyżeczki miodu, soli i pieprzu.
Żródło przepisu:
shugarysweets.com
0
Skomentuj