Łosoś z pesto i migdałami

Składniki: 
  • 40-50 dag filetów z łososia (bez skóry)
  • 50 g drobno posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
  • 4 łyżki pesto
  • 1 kromka pumpernikiel
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
Przygotowanie: 
  1. Piekarnik rozgrzej do ok. 180 stopni.
  2. Łososia umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Pumpernikiem i migdały rozdrobnij w malakserze.
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią alumiową, delikatnie natłuść oliwą.
  5. Na folię wyłóż łososia. Każdy kawałek posmaruj obficie pesto, a następnie mocno dociskając na wierzch nałóż masę migdałowo-pumperniklową.
  6. Piecz ok. 15-20 minut.
  7. Podawaj np. z surówką z sałaty i pomidorów.
Wskazówki: 
  • Propozycja surówki z sałaty i pomidorów: Wymieszaj ze sobą pokrojone w kostkę pomidory, sałatę i odrobinę startej marchewki. Polej dressingiem z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek wody, 1 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczki musztardy ziarnistej, 1 łyżeczki miodu, soli i pieprzu.
Żródło przepisu: 

shugarysweets.com

up
318 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: