Łosoś z sosem porowo-winnym

Składniki: 
  • 600 g łososia
  • 2 pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Łososia umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i odstaw na bok.
  2. Pora umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj por i czosnek. Smaż przez ok. 5 minut (aż por się zeszkli).
  5. Do pora dodaj wino i podgrzewaj, aż wygotuje się połowa płynów.
  6. Dodaj śmietanę, duś przez kolejnych 10 minut.
  7. Łososia usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
  8. Podawaj z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, sosem porowym i ćwiartkami cytryny.
Wskazówki: 

Zamiast zwykłym pieprzem, łososia możesz przyprawić pieprzem cytrynowym.

Żródło przepisu: 
up
150 users have voted.