Makaron chow mein

Składniki: 
  • 250 g makaronu chow mein
  • 500 g wołowiny (lub innego mięsa)
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 szalotki
  • 3 łyżki kiełków fasoli mung
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • olej sezamowy
Przygotowanie: 
  1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Mięso pokrój w niewielkie, cienkie paseczki i usmaż na rozgrzanym oleju sezamowym. Po usmażeniu, mięso przełóż do miski.
  3. Marchewkę oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w słupki. Do patelni, w której smażyło się mięso, wlej kolejne 2 łyżki oleju sezamowego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzuć marchewkę. Smaż na dużym ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty. 
  4. Następnie dodaj paprykę i całość smaż przez kolejne 2 minuty. 
  5. Na koniec wrzuć kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smaż 30 sekund i zdejmij z ognia. 
  6. Warzywa połącz w misce z mięsem.
  7. Na patelnię, na której smażyły się warzywa, wlej jeszcze około 1 łyżki oleju. Wrzuć posiekany czosnek, mieszaj, dodaj sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodaj przygotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż na małym ogniu przez 5 minut. Jeśli to konieczne, możesz dodać odrobinę wody. 
  8. Na końcu dodaj przygotowane mięso i warzywa. 
  9. Mieszaj, podgrzej jeszcze przez chwilę i nałóż do miseczek.
Wskazówki: 
  • Przed podaniem możesz posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
124 users have voted.