Składniki:
- 250 g makaronu chow mein
- 500 g wołowiny (lub innego mięsa)
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 4 szalotki
- 3 łyżki kiełków fasoli mung
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- olej sezamowy
Przygotowanie:
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Mięso pokrój w niewielkie, cienkie paseczki i usmaż na rozgrzanym oleju sezamowym. Po usmażeniu, mięso przełóż do miski.
- Marchewkę oraz pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrój w słupki. Do patelni, w której smażyło się mięso, wlej kolejne 2 łyżki oleju sezamowego, a następnie na rozgrzany tłuszcz wrzuć marchewkę. Smaż na dużym ogniu, stale mieszając przez 1-2 minuty.
- Następnie dodaj paprykę i całość smaż przez kolejne 2 minuty.
- Na koniec wrzuć kiełki fasoli mung oraz posiekane szalotki, smaż 30 sekund i zdejmij z ognia.
- Warzywa połącz w misce z mięsem.
- Na patelnię, na której smażyły się warzywa, wlej jeszcze około 1 łyżki oleju. Wrzuć posiekany czosnek, mieszaj, dodaj sos sojowy oraz 50 ml wody, a następnie dodaj przygotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż na małym ogniu przez 5 minut. Jeśli to konieczne, możesz dodać odrobinę wody.
- Na końcu dodaj przygotowane mięso i warzywa.
- Mieszaj, podgrzej jeszcze przez chwilę i nałóż do miseczek.
Wskazówki:
- Przed podaniem możesz posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Żródło przepisu:
kuchnialidla.pl
0
Skomentuj